I dag 20. mars er Henrik Ibsens fødselsdag. Hva har det matematikk å gjøre? Som matematikklærer pleier jeg gjerne å lære elevene litt om Ibsen. To komma sju ibsen ibsen sier jeg da.
I år har jeg jobba med elevene og regresjon. For noen elever som bruker bestemte kalkulatorer blir vi nødt til introdusere tallet e. Tallet fins tilgjengelig på en tast på kalkulatoren og det er forsåvidt ikke noe hokus pokus å bruke, men hva er det for et tall og hva har det med Ibsen å gjøre?
Eulers tall, er et bestemt tall, litt mer enn 2,7 og det er ikke mulig å skrive det nøyaktig som et desimaltall, det er transendent, 2,718..... og sifrene som følger er uten noe slags system til forskjell fra brøktall, f. eks 3/11= 0,2727... der 27 vil gjenta seg selv i det uendelige.
Les mer her:
Dette (wolframalpha) er forøvrig et flott nettsted som gir svar på de utroligste ting helt ulikt google.
Sjekk denne videoen: http://www.wolframalpha.com/screencast/introducingwolframalpha.html
Hvor ble det av Ibsen. Sifrene etter 2,7 er 18281828 og Ibsen ble født i 1828, derfor 2,7 ibsen ibsen.
Er det så noen praktisk tolkning av dette tallet. Tenk at du låner bort en krone et år til 100% rente: Da skal du få igjen to kroner etter et år. Hvis du istedet tar 50% rente og bruker to terminer, vil du få igjen mer (2,25) pga rentesrente . Enda mer med 25% og fire terminer (2,44).
Så viser det seg at det ikke er mulig å igjen mer enn 2,718281828... kroner uansett hvor mange terminer du deler året i. Tallet e brukes derfor til å beskrive sammenhengende vekst som f. eks. bakterieutvikling og radioaktivitet. En utførlig forklaring her: http://www.khanacademy.org/video/introduction-to-compound-interest-and-e?playlist=Finance
Denne var fra Kahn Academy, som har 42 millioner forklaringsvideoer, for det meste innefor matematikk og naturfag.
Det ble noe matematikk og lite Ibsen, gratulerer med dagen i alle fall!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar